Σάββατο, 5 Μαΐου 2018

Φιλία και Κοινωνικά Δίκτυα (Πανελλήνιες 2016)

Στις Πανελλήνιες του 2016 είχε πέσει το εξής θέμα: «Σε μια ομιλία που εκφωνείτε, με θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις στην σύγχρονη εποχή να εκθέσετε: 1) Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε και 2) την άποψή σας σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης/διαδικτύου στη δημιουργία σχέσεων φιλίας».

Αγαπητοί αναγνώστες,

Όπως όλοι γνωρίζουμε η έννοια της φιλίας είναι πολύ σημαντική για τον καθένα. Ειδικά στη σημερινή εποχή, κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να πλαισιώνεται από άτομα που θα τον αγαπούν και θα τον νοιάζονται αληθινά, ώστε να μπορεί να δημιουργεί και να είναι ευτυχισμένος στη ζωή του. Δεδομένου ότι η επικοινωνία με τα κοινωνικά δίκτυα έχει εδραιωθεί μεταξύ των ατόμων πρέπει να προσέχουμε ποιον εμπιστευόμαστε από το διαδίκτυο και ποιον θεωρούμε φίλο μας.

Κατά την άποψή μου η φιλία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη ζωή ενός ανθρώπου και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο πιστεύετε και εσείς. Θεωρώ ότι ένας γνήσιος φίλος μας δεν ζηλεύει με τις χαρές μας και τις επιτυχίες μας, ούτε μας φθονεί, ενώ παράλληλα στεναχωριέται και αυτός όταν δεν είμαστε εμείς καλά και προσπαθεί πάντα να μας βοηθήσει όποτε τον χρειαστούμε. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή, πολλοί που νομίζαμε πως ήταν φίλοι μας, όταν τους χρειαστήκαμε για να μας πουν μια καλή κουβέντα και να μας δώσουν μια συμβουλή, δεν ήταν δίπλα μας, ούτε μας βοήθησαν και αυτό είχε ως συνέπεια να απογοητευτούμε. Επομένως, ένας πραγματικός φίλος οφείλει να χαίρεται με τις χαρές και τις επιτυχίες μας και παράλληλα να είναι πάντα δίπλα μας όταν τον έχουμε ανάγκη.

Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό μιας πραγματικής φιλίας, πιστεύω πως είναι η στάση που διατηρούμε στους φίλους μας. Συγκεκριμένα, πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όπου ένας άνθρωπος κακολογεί τον φίλο του σε κάποιον άλλον, χωρίς αυτός να το γνωρίζει, ενώ μπροστά του μιλά με τα καλύτερα λόγια. Φυσικά αυτό δεν δηλώνει μια γνήσια φιλία. Αντιθέτως, ένας πραγματικός φίλος μας αναφέρει τα ελαττώματά μας και τα λάθη μας προτρέποντάς μας να τα διορθώσουμε για να βελτιωθούμε και λέει στον περίγυρό μας τα προτερήματα του χαρακτήρα μας, δίχως να το γνωρίζουμε πάντα αυτό. Άρα, οι πραγματικοί φίλοι έχουν ως στόχο να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, κατά την γνώμη μου, και πολλοί από εσάς που με διαβάζετε, είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα θέλατε από τους δικούς σας φίλους.

Δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι ένα ον που επιδιώκει την επικοινωνία χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα τα κοινωνικά δίκτυα για να δημιουργήσει νέες φιλίες. Το θέμα όμως είναι αν αυτές οι γνωριμίες που αναπτύσσονται μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικές φιλίες.

Το διαδίκτυο γενικότερα και τα κοινωνικά δίκτυα ειδικότερα έχουν βοηθήσει στο να διευρυνθεί και να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, άρα και στη δημιουργία σχέσεων φιλίας. Αν και τα άτομα με τα οποία επικοινωνούν οι άνθρωποι μέσω του κυβερνοχώρου είναι άγνωστα στην πραγματική ζωή, έδωσαν κουράγιο, όποτε χρειάστηκε και πρακτικές συμβουλές σε διάφορα προβλήματα που μπορεί να είχε ένα άτομο. Τα κοινωνικά δίκτυα με την ευκολία που προσέφεραν στην επικοινωνία, έφεραν τον κόσμο πιο κοντά και έτσι οι σχέσεις φιλίας μεταξύ των ανθρώπων αυξήθηκαν ραγδαία. Εν ολίγοις, ο κυβερνοχώρος μπορεί να γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην δημιουργία σχέσεων φιλίας.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που είναι μοναχικοί και δεν κάνουν εύκολα φίλους, βρήκαν μια συντροφιά μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο γενικότερα, επειδή παρέχουν μια απόσταση, διευκολύνουν το άτομο που είναι μοναχικό να δημιουργήσει φιλίες και να μην αισθάνεται μόνο, κάτι που σε άλλες εποχές δεν θα ήταν εφικτό. Έτσι, εκείνα τα άτομα θεωρώ ότι γίνονται περισσότερο κοινωνικά με τον περίγυρό τους και δημιουργούν ευκολότερα φίλους στην πραγματική ζωή που είναι και το ζητούμενο, αυξάνοντας τους λίγους φίλους που έχουν. Συγκεκριμένα, αυτό επιτυγχάνεται με την συναναστροφή μεταξύ του ατόμου και των διαδικτυακών του φίλων, οι οποίοι μπορεί να του δώσουν χρήσιμες συμβουλές και πολλές φορές εξωτερικεύει προβλήματα που δεν θα τα έλεγε στον περίγυρό του.

Οι πραγματικοί φίλοι χαίρονται με τις χαρές μας και μας βοηθούν όποτε το έχουμε ανάγκη και είναι πάντα δίπλα μας έχοντας ως στόχο να μας κάνουν καλύτερους. Θεωρώ ότι αυτό μπορούν να το πετύχουν και οι φίλοι που δημιουργούμε στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό το πετυχαίνουν οι φίλοι που δημιουργούμε στην πραγματική ζωή, με τους οποίους έχουμε πιο στενή επαφή.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου