Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Το όνειρο κάθε νέου

Είναι πολύ όμορφο ένας άνθρωπος να ονειρεύεται και να προσπαθεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Αυτοί που ονειρεύονται περισσότερο είναι οι νέοι, οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο ή έστω να εξωτερικεύσουν τις ιδέες τους. Οι νέοι κάνουν πολλά όνειρα και είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, όμως τα όνειρά τους ξεκινούν από κάτι που θέλουν όλοι τους, ανεξαρτήτως των στόχων τους.

Στόχοι και κορυφές
Κάθε νέος ξεχωριστά, έχει τους δικούς του στόχους και τις δικές του κορυφές. Για παράδειγμα, ένας νέος ονειρεύεται να γίνει γιατρός και να σώζει τις ζωές των ανθρώπων, ένας άλλος θέλει να γίνει δάσκαλος επειδή αγαπά πολύ τα παιδιά, ένας έτερος θέλει να γίνει ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος για να ενημερώνει τον κόσμο έγκαιρα και έγκυρα... Διαφορετικά όνειρα, στόχοι και κορυφές στη νεολαία, όμως όλα αυτά έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους, το οποίο θα ειπωθεί παρακάτω.

Το όνειρο
Ο κάθε νέος θέλει να πραγματοποιήσει και να διακριθεί στο επάγγελμα, το οποίο εκείνος θα επιλέξει. Για να είναι ένας νέος ευτυχισμένος πρέπει να κάνει αυτό που αγαπά, αυτό που είναι στις κλίσεις του και πάνω από όλα να το έχει επιλέξει ο ίδιος και όχι κάποιος άλλος για αυτόν. Τι καλύτερο για τον νέο να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει, την στιγμή που θέλει και να γεύεται τους καρπούς που κατέβαλε στα χρόνια της εκπαίδευσής του; Οι άνθρωποι, οι οποίοι δουλεύουν στο αντικείμενό τους, είναι πολύ τυχεροί, ειδικά σε αυτή την περίοδο που διανύεται γιατί ζουν το όνειρο.

Επιλογές
Πολλές φορές οι νέοι δέχονται παρεμβάσεις από την οικογένεια για το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα, μπορεί δύο γονείς να είναι εκπαιδευτικοί, οπότε και το παιδί τους θέλουν να το κάνουν εκπαιδευτικό, μπορεί δύο γονείς να έχουν μια οικογενειακή επιχείρηση και να θέλουν το παιδί τους να την συνεχίσει ή απλώς θέλουν οι γονείς το παιδί τους να περάσει στη σχολή που έχεις τις υψηλότερες βάσεις. Σχεδόν πάντα όμως, ο νέος θέλει να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θέλουν οι γονείς του, οπότε είτε υπάρχουν ρίξεις στην οικογένεια ή τελικά ο νέος κάνει το λάθος να ακολουθήσει την βούληση των γονέων και όχι τη δική του, δηλαδή για έναν νέο αυτό είναι καταστροφή για τα όνειρά του.

Σωστός δρόμος
Στον επαγγελματικό προσανατολισμό, κάθε νέος είναι αναγκαίο να ακολουθήσει τον σωστό δρόμο. Τον σωστό δρόμο τον ανοίγουν οι νέοι μόνοι τους, επιλέγοντας αυτό που θέλουν να κάνουν πραγματικά και αρχίζοντας την προσπάθεια για να κατακτήσουν την κορυφή τους. Δηλαδή, είναι λάθος ο νέος να κάνει αυτό που θέλουν οι γονείς του ή ο περίγυρος του γιατί αν τελικά αυτό συμβεί, βλάπτει τον εαυτό του στην μελλοντική του εργασία μην περνώντας καλά στον χώρο δουλειάς του, γιατί δεν θα του αρέσει το επάγγελμά του αλλά και θα βλάψει το κοινωνικό σύνολο, το οποίο δεν θα εξυπηρετείται πάντα ικανοποιητικά.

Οι δυσκολίες
Δεν είναι πολλοί οι νέοι που καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, δηλαδή να κάνουν τη δουλειά του αντικειμένου τους. Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα, ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη ανεργία και κανένας δεν προσλαμβάνει κόσμο με αποτέλεσμα οι νέοι είτε να στέλνουν πάρα πολλά βιογραφικά και τελικά να απορρίπτονται όλα, ώστε να αναγκάζονται να κάνουν μια δουλειά που εκείνοι δεν θέλουν είτε μεταναστεύουν προς το εξωτερικό. Δυστυχώς, είναι κάτι που συμβαίνει, ειδικά αυτές τις μέρες.

Το ιδανικό
Το ιδανικό θα ήταν να πραγματοποιηθεί για όλους τους νέους το κοινό όνειρο που έχουν, να κάνουν δηλαδή αυτό που αγαπάνε και τους αρέσει. Αν συνέβαινε αυτό, τότε κάθε κοινωνία θα λειτουργούσε ρολόι και όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι και κυρίως η νεολαία θα επένδυε στη χώρα της και δεν θα έφευγε για το εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου