Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Παιδιά και νέες τεχνολογίες

Γεια σας, σε αυτήν εδώ την ανάρτηση οι Δυναμικές Σκέψεις κάνουν λόγο για τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά. Στις παραγράφους που ακολουθούν, θα δούμε αυτό το ευαίσθητο θέμα μέσα από τα μάτια του αρθρογράφου.

Μικρά παιδιά στις νέες τεχνολογίες
Τα παιδιά δυστυχώς εισάγονται από νωρίς στον κόσμο των νέων τεχνολογιών. Θεωρώ ότι η κύρια αιτία είναι οι γονείς των μικρών παιδιών (ηλικίες από 6 ως 13 έτη), οι οποίοι συμβαδίζοντας με τους καιρούς της τεχνολογίας αλλά κυρίως επειδή θέλουν να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους και παράλληλα να απαλλαγούν από το καθήκον της προσοχής των παιδιών, εισάγουν, τα παιδιά από πολύ νωρίς στις Νέες Τεχνολογίες.

Μη ορθή χρήση
Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών, για παράδειγμα δεν γίνεται σωστή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι γονείς τους μεγάλωσαν την δεκαετία του 1980 δεν γνωρίζουν ούτε και εκείνοι την τεχνολογία του σήμερα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να μάθουν στα παιδιά την σωστή χρήση των υπολογιστών, κινητών και άλλων φορητών συσκευών υψηλής τεχνολογίας. Αφήνοντας οι γονείς την αποκλειστική ευθύνη στα παιδιά, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

Εξάρτηση
Ένας από τους πολλούς κινδύνους που υπάρχουν από άγνοια της σωστής χρήσης των νέων τεχνολογιών είναι η εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες. Δεδομένου ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην εξάρτηση από τις κονσόλες ψηφιακών παιχνιδιών,υπολογιστών και κινητών, είναι ένας λόγος παραπάνω οι γονείς να μην δώσουν στα παιδιά τους υπολογιστές, κονσόλες και κινητά! Δυστυχώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα εξάρτησης μικρών παιδιών από τις νέες τεχνολογίες, κυρίως από τους υπολογιστές. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έφηβοι οδηγούνται σε κέντρα απεξάρτησης από το διαδίκτυο για παράδειγμα. Το φαινόμενο είναι λυπηρό.

Σωστή κοινωνικοποίηση
Είναι γνωστό ότι πρέπει να υπάρχει σωστή κοινωνικοποίηση, δηλαδή ομαλή εισαγωγή στην κοινωνία. Πιστεύω λοιπόν ότι οι παρέες συνομηλίκων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ένταξή μας στην κοινωνία αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν τα μικρά παιδιά είναι αναλωμένα στις νέες τεχνολογίες. Στις ηλικίες αυτές προτεραιότητα έχει το πραγματικό παιχνίδι.

Χρήση από την ηλικία...
Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαι κατά της χρήσης νέων τεχνολογιών. Η κατάλληλη ηλικία για χρήση των νέων τεχνολογιών είναι από τα 14 έτη και πάνω. Τα 14 είναι μια ηλικία που το παιδί γίνεται έφηβος, οι έφηβοι μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις νέες τεχνολογίες και να τις κατανοήσουν πολύ καλύτερα και είναι πιο υποψιασμένοι με αποτέλεσμα την ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών. Αξίζει να σημειώσω εδώ όμως ότι καλό θα ήταν τον πρώτο καιρό που ο έφηβος θα κάνει χρήση του υπολογιστή του, να υπάρχει κάποιος γονικός έλεγχος για καλό και για κακό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου