Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015

Οργή λαού; Φωνή Θεού!

Καλό μήνα αγαπητοί αναγνώστες των Δυναμικών Σκέψεων. Σήμερα έχουμε πρώτη Μαΐου, εκείνη την ημέρα οι εργάτες κατάφεραν και διεκδίκησαν το οχτάωρο, κάτι πολύ σημαντικό για την εργατιά. Η ιστορία έχει την τάση να κάνει κύκλους, για παράδειγμα ενώ τα εργασιακά δικαιώματα ήταν αυτονόητα πριν λίγα χρόνια, τώρα δεν είναι, ειδικά στην Ελλάδα. Με αφορμή όλα αυτά ρωτάω: «Είναι ο λαός άβουλος;», «Είναι ο λαός στο έλεος των Πολιτικών Αρχόντων;», «Αποφασίζουν για τον λαό πάντα οι ισχυροί;». Αυτά θα πραγματευτούμε στο σημερινό άρθρο των Δυναμικών Σκέψεων.

Η Μάζα ως σύνολο
Η Μάζα αποτελείται από τους περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που ανήκουν στα χαμηλά στρώματα. Είναι η κοινωνία. Μάζα βέβαια μπορούμε να ορίσουμε και έναν ολόκληρο λαό ή ένα ολόκληρο έθνος. Η Μάζα αποτελείται από μονάδες χωρισμένες. Συνήθως ποτέ δεν είναι ενωμένη αλλά σκορπίζεται σε πολλά μικρά κομμάτια, δηλαδή μονάδες.

Η Μάζα στην ιστορία
Μεγάλη σημασία έχει η παρουσία των λαών στο χρόνο και την ιστορία. Σε όποιο μέρος του χρόνου και της ιστορίας και αν ανοίξουμε, θα δούμε να πρωταγωνιστούν οι πολιτικοί άρχοντες, να αναλαμβάνουν το βάρος στην διακυβέρνηση του έθνους τους ή και της αυτοκρατορίας τους. Ακόμα η ιστορία έχει γράψει πολιτικούς άρχοντες με μαύρα γράμματα στην ιστορία, ειδικά εκείνοι που εξαθλίωσαν τους λαούς τους. Που είναι όμως οι λαοί; Γιατί είναι αφανείς από την ιστορία;

Η Πολιτική Δύναμη
Στο άρθρο αναφέραμε τους Πολιτικούς Άρχοντες. Είναι κάποια άτομα τα οποία έχουν αναλάβει θέσεις-κλειδιά και έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις εξελίξεις ή μήπως όχι; Οι απλές μονάδες δεν έχουν κάποια πολιτική δύναμη, συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν και πολλά και οι απλές μονάδες με την σειρά τους αποτελούν τη Μάζα.

Κομβικά Σημεία
Υπάρχουν στην ιστορία γεγονότα τα οποία μας έκαναν να ανατριχιάσουμε από ευχαρίστηση ή και από δυσαρέσκεια. Μιλάμε φυσικά για τις διάφορες επαναστάσεις, οι οποίες έγιναν από την Μάζα. Συγγνώμη; Από ποια; Από την Μάζα; Ναι! Φαίνεται ότι αυτό το σύνολο έχει πολλές δυνατότητες. Πάμε να δούμε μαζί δύο Κομβικά Σημεία της ιστορίας με Πρωταγωνιστή την «άβουλη» Μάζα.

Η Επανάσταση της εργατιάς
Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Το κείμενο είναι από τη Βικιπαίδεια.

Η Γαλλική Επανάσταση
Η Γαλλική Επανάσταση αποτελεί τον ορισμό του ξεσηκωμού του λαού και την ένωση των μονάδων σε ενιαία μονάδα έχοντας έναν κοινό στόχο. Πάμε να δούμε την κατάσταση πριν επαναστατήσει ο λαός της Γαλλίας. Πριν την επανάσταση είχαμε Βασιλιά τον Λουδοβίκο και η κοινωνική Διαστρωμάτωση ήταν ως εξής: 
1) Οι Ευγενείς: Ήταν άνθρωποι από πλούσιες και ευκατάστατες οικογένειες. Η ομάδα αυτή ήταν απαλλαγμένη από τους φόρους και κατασπαταλούσε τα κρατικά χρήματα σε φιέστες και δεξιώσεις. Αποτελούσαν μόλις το 1,5% του λαού της Γαλλίας.
2) Οι Κληρικοί: Ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν μεγάλη επιρροή στον λαό της Γαλλίας, λόγω του γεγονότος ότι ήταν ποιμένες. Οι Κληρικοί επίσης δεν πλήρωναν φόρους στο κράτος. Αποτελούσαν μόλις το 0,5% του λαού της Γαλλίας.
3) Οι λαϊκοί: Οι λαϊκοί ή αλλιώς η τρίτη τάξη δεν είχε καμία πολιτική δύναμη, επίσης δεν είχε καν το δικαίωμα να διεκδικήσει θέσεις εξουσίας! Οι περισσότεροι από την τρίτη τάξη ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και δέχονταν άγριες φοροεπιδρομές από τον Βασιλιά Λουδοβίκο! Αποτελούσαν το 98% του πληθυσμού της Γαλλίας!!!
Λίγο πριν την Γαλλική Επανάσταση, τα οικονομικά της Γαλλίας δεν πήγαιναν και πολύ καλά διότι τα κρατικά χρήματα κατασπαταλούσαν οι Ευγενείς. Ο Βασιλιάς Λουδοβίκος κάλεσε συνέλευση των τριών τάξεων. Εκεί άκουσαν τον Λουδοβίκο να λέει ότι θα βάλει και άλλους φόρους στην τρίτη τάξη. Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με το επιχείρημα ότι η τρίτη τάξη αποτελούσε το 98% του πληθυσμού ανακηρύσσεται σε εθνική εθνοσυνέλευση και δίνει τον όρκο του Σφαιριστηρίου. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Συμπέρασμα
Τι συμπέρασμα βγαίνει από όλα αυτά; Όταν οι μονάδες ενώνονται, όταν έχουν έναν κοινό στόχο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορούν να κάνουν ΤΑ ΠΆΝΤΑ! Όταν οι λαοί δρουν όλοι μαζί καμία εξουσία δεν μπορεί να τους σταματήσει. Η Μάζα είναι υπολογίσιμη δύναμη όταν δρα οργανωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου