Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

Εξετάσεως το Ανάγνωσμα

Μαθητικές Εξετάσεις! Τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια τελείωσαν και σε λίγες μέρες αρχίζουν οι σχολικές εξετάσεις. Αυτή την περίοδο, ο έφηβος από το άγχος του, θέλει να ανοίξει η Γη και να τον καταπιεί. Τόσες υποχρεώσεις και από πάνω οι εξετάσεις. Πόση πίεση μπορεί να αντέξει ένα παιδί; Το εξετάσεως το ανάγνωσμα σήμερα από τις Δυναμικές Σκέψεις!

Οι Εξετάσεις
Τι είναι όμως αυτές οι εξετάσεις που αναφέραμε στον πρόλογο του άρθρου μας; Η Ελληνική Δημοκρατία, έχει νομοθετήσει, τα παιδιά, στα γυμνάσια και στα λύκεια να δίνουν γραπτές εξετάσεις στα μαθήματα, ώστε να υπολογιστεί ο Γενικός Μέσος όρος από τα τρίμηνα/τετράμηνα. Το άγχος των μαθητών, πραγματικά είναι πολύ μεγάλο και συνήθως, εκεί πέφτει το πραγματικό διάβασμα.

Το Άγχος
Στον πρόλογο του άρθρου έγραψα ότι αυτή την περίοδο οι έφηβοι, έχουν πάρα πολύ άγχος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως οι μαθητές, που έχουν υψηλό βαθμό, θέλουν να υπερασπιστούν τους βαθμούς τους, οι οποίοι θέλουν να είναι αντάξιοι. Επίσης ένας άλλος λόγος που έχουν άγχος, είναι ο περίγυρος τους και κυρίως το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, για το οποίο θα γράψουμε στην επόμενη παράγραφο.

Η Οικογένεια
Η οικογένεια έχει προσδοκίες από τα παιδιά της και αυτό φροντίζει να το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Υπενθυμίζουν στον έφηβο ότι πρέπει να γράψει καλά στα μαθήματά του γιατί αυτό θα τον βοηθήσει στη ζωή. Πρέπει να πούμε ωστόσο, ότι η πίεση των γονέων και γενικότερα της οικογένειας, μπορεί να πετύχει τα αντίθετα αποτελέσματα! Η οικογένεια πρέπει να ενθαρρύνει τους μαθητές και να τους δίνει κουράγιο.

Ο Χρόνος
Ο Χρόνος των εφήβων είναι εξαιρετικά περιορισμένος με αποτέλεσμα οι ελεύθερες ώρες να μην επαρκούν. Και πάλι ωστόσο, βρίσκουν χρόνο για έναν καφέ ή για ένα ποτό. Κάτι που την περίοδο των εξετάσεων είναι πολύ δύσκολο.

Τα Συναισθήματα
Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στην ψυχολογία και τα συναισθήματα των μαθητών. Δεν είναι δυνατόν όταν ένα παιδί έχει τόσο άγχος για το πως θα γράψει, να έρχεται ο γονιός ή ο δάσκαλος και να του λέει συνεχώς ότι πρέπει να γράψει καλά. Πρέπει το άγχος την περίοδο των εξετάσεων να μειώνεται, έτσι οι πιθανότητες να γράψει καλά ο μαθητής είναι πολύ μεγαλύτερες και η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου